Activitats

Esports d'hivern

Com és natural a Andorra, el que més ens identifica són els esports d’hivern, que  acaparen una àmplia variabilitat pel medi que ens envolta i per les condicions favorables per practicar aquest tipus d’esports.

A FADEA  practiquem i promocionem modalitats com l’esquí alpí, l’esquí nòrdic, l’esquí de muntanya i sortides en raquetes, tot adaptant-les a les diferents necessitats dels nostres esportistes i posant els mitjans necessaris per poder dur a terme cada activitat: cadires d’esquí d’ iniciació i evolució, guies dotats amb una formació específica per acompanyar als discapacitats visuals, material i professionals per a persones amb mobilitat reduïda, etc. Tot un ventall de solucions per aprofitar al màxim les oportunitats que a l’hivern ens ofereix el fantàstic medi on vivim.

Per a molts dels nostres esportistes es tracta d’una oportunitat per gaudir del contacte amb l’alta i mitjana muntanya de manera directa. Tots coincideixen en la sensació de llibertat i altres emocions que proporciona el fet de poder recórrer les muntanyes d’Andorra en les diferents modalitats,  i descobrir totes les meravelles naturals que ens envolten sempre amb la possibilitat de poder decidir, de manera autònoma, quin serà el següent destí, la següent baixada o la següent muntanya que volen pujar.

 

Tenis:

Aquesta activitat ha acompanyat a la nostra federació gairebé des del principi, és una de les poques que sempre ha estat en actiu, donat que és una modalitat que té molta tirada.

Pocs es poden imaginar el que pot costar de guanyar un set a qualsevol dels nostres tennistes habituals ja que arriben a pilotes impossibles.

Qualsevol dels nostres federats que hagi practicat o practica aquest esport ens comentarà que el tennis, a més a més de moments de molta diversió, li ha donat velocitat de moviment, elasticitat, equilibri, forma física, fons, coneixements de mobilitat i espai.

Tot això fa que aquesta pràctica esportiva sigui una de les principals alternatives per a l’ esport a FADEA, donat que, a més de salut i benestar, ens dóna moments de diversió i goig. I, en el fons, aquesta és la nostra intenció: apropar l’esport, que sigui saludable, divertit i accessible.

 

Natació:

La natació  és un dels esports pioners, sense dubte el que més alegries ens ha donat al llarg dels anys.

La Federació aposta pels poders curatius de l’aigua, està més que demostrat els beneficis que la natació aporta a persones que presenten discapacitats motrius, lesions parcials, etc.

Aquesta activitat es troba molt present a la FADEA ja sigui en la seva pràctica individual, o bé, de manera col·lectiva.

L’evolució dels esportistes que practiquen la natació no es fa notar només a l’aigua sinó també a la vida diària ja que ha ajudat a molts federats a trobar equilibri, a regular els esforços musculars a tots el nivells aconseguint que algunes persones tornin a caminar “parcialment” i a millorar les comunicacions verbals i no verbals en molt sentits, amb el que ens podem imaginar la importància d’aquest esport per als nostres esportistes i per al conjunt de la federació.

Dins d’aquesta secció ens trobem també amb l’aiguagim -“gimnàstica dins de l’aigua” una de les darreres propostes de FADEA  que, igual que la natació, ens ha demostrat  la importància de comptar amb l’aigua com un element precursor de l’esport per a tots i a tots els nivells.

La FADEA promociona la natació i les seves variants a nivell d’iniciació, lúdic, evolutiu i de competició. En aquest darrer hi estem treballant per tenir representant a les paralimpiades de Londres 2012, el camí no serà fàcil, però a FADEA tenim un lema que ens identifica: “Mai por”.

 

Handbike:

Aquesta és la disciplina aeròbica on cal forma física i ganes de passar-ho bé.

El Handbike és una bicicleta per les persones que no tenen mobilitat a les cames o bé que presenten dificultats motrius.

La persona va asseguda al handbiker com si estigués en una cadira i els pedals estan adaptats de tal manera que s’hi pot arribar amb les mans per posar-la en marxa; el canvi i relació de marxa és igual al d’una bicicleta normal, el que fa que es puguin encarar diferents  graus d’inclinació i velocitats a gust de l’esportista.

Actualment tenim 6 federats practicant aquesta modalitat que és una de les preferides  a realitzar durant l’estiu.

A FADEA, tenim 2 handbike, 1 que ens va oferir l’ortopèdia Llovera i per la que estem molt agraïts, donat que, dels 6 practicants d’aquest esport, 4 utilitzen aquesta handbike.

 

Tàndem:

El plaer de gaudir d’una sortida en BTT a dos és molt pràctica, i la utilitzem fonamentalment amb persones amb discapacitat visual, tot i que té moltes més sortides: gent amb poc equilibri i  gent que té mobilitat a peus o mans però poca força. Ens vam decidir per la versió BTT  pel tipus de medi que ens envolta i per la seguretat de fer sortides a pistes o camins de muntanya aprofitant per tenir mes contacte amb la natura.

Actualment 4 dels nostres federats porten a terme sortides amb tàndem. A la federació disposem només d’una unitat , però es preveu una nova adquisició en un futur no molt llunyà.

 

BTT:

Amb els handbikers i acompanyant al tàndem tenim els nostres bikers.  En aquesta modalitat, que enganxa molt, tenim esportistes amb rendiment excel·lent. Normalment ho porten a terme discapacitats que potser han hagut de començar de nou primerament, pel handbike, després el tàndem i finalment la BTT. Els que han fet aquesta evolució són un clar exemple de com l’esport ajuda a tornar a tenir una vida el més semblant possible a la de persones sense cap handicap i a sentir-se integrat en igualtat de condicions.

Tenim esportistes que surten a fer curses o pedalades de més de 50km i lluiten amb la resta de participants. És el premi a la lluita i a la superació del dia a dia, que els porta de nou a sentir-se com un més, tot i les diferències o dificultats.

En aquesta modalitat ens trobem amb federats que han pedalejat la ruta del Xacobeo, que volen fer la transpirinenca i projectes amb molta ambició, i d’altres a qui els agrada sortir  els matins de cap de setmana a fer una passejada al costat del llac d’Engolasters. I és que la BTT té molta tirada, moltes opcions i totes són vàlides.

 

Tir amb arc:

Una de les nostres activitats més innovadores i amb més èxit és el tir amb arc.

Aquest esport requereix una bona precisió en tots els àmbits, apuntar bé, tenir bona posició i anclatge, control de la respiració i saber aturar el món en el moment de deixar anar la fletxa.

Aquesta activitat, molt més pausada que la resta d’esports, ens obre pas a l’autocontrol a nivell físic i emocional; tot està centrat en que la teva fletxa vagi allà on tu la vols posar, normalment a la part groga de la diana, la de més puntuació.

El tir al arc, ens dóna l’oportunitat de realitzar una activitat de manera col·lectiva i grupal, sempre envoltats d’un bon ambient i d’altres professionals específics d’aquest esport. Justament l’èxit del tir amb arc està dividit entre l’atractiu de l’activitat per un costat i la convivència que dóna; el seu ritme pausat dóna oportunitats d’anar coneixent-nos els uns amb els altres entre tirada i tirada. Tir 2D, 3D, olímpic, longobard, recorbats, poleas, indoor, exterior, al bosc, competicions lúdiques com les que fem d’arquers  VS golfistes.

Podríem dir que, amb aquesta activitat, ¡hem fet diana!

 

Canoa kayak:

La secció esportiva que més sorpreses positives ens va donar, per un costat per l’interès i la voluntat de la federació andorrana de canoa kayak de fer-nos costat, per la seva dificultat a l’hora de mantenir el equilibri dins de la canoa, tot i que no ho sembla i fonamentalment, per l’ample ventall de divertides possibilitats esportives que proporciona.

Contacte amb l’aigua a diferents localitats, piscines, circuits d’eslàlom “parc del Segre”, descens de rius “ el Noguera”,  fa que l’activitat sigui molt dinàmica i dóna la oportunitat d’autèntics moments de convivència i oci, que tot plegat, es del que es tracta, fer esport, divertir-se, compartir, contacte amb la natura i els elements... viure.

Com a punt àlgid de l’activitat i amb molta col·laboració de la federació andorrana de caiac, esportistes de la FADEA van poder afrontar el descens de Sella a l’estiu del 2010.

Un objectiu seguit i somniat durant els darrers estius, van tenir representants de tots els tipus de lesions, motrius, sensorials i persones que pateixen paràlisis cerebral, per aquest motiu, es pot verificar la importància d’aquesta secció esportiva per a la nostra federació.

 

Travesses, trekking, footing:

Possiblement,  per on es comença a fer algun exercici físic és amb les passejades.

El seu objectiu principal és tornar a desplaçar-se amb fluïdesa. Qui, alguna vegada que s’hagi passat unes setmanes al llit, no ha trobat a faltar anar a fer un tomb pel passeig marítim amb l’olor del mar o enmig de la muntanya amb la companyia de tota la natura que ens envolta i les olors a pins i a flors?, de segur que molts.

D’aquesta manera recomanem i recolzem aquestes activitats com unes de les primeres possibilitats per anar introduint-se de nou al món de l’esport, aconsellem sortir i retrobar-se de nou amb tot el que ens envolta, donat que aquestes modalitats ens conviden a practicar-les tant a la ciutat com a la muntanya, i ens ofereixen infinitat de combinacions.

Actualment són aquestes les disciplines que més es practiquen. Tenim molts dels nostres esportistes en travesses, curses d’orientacions urbanes i de muntanya, així com practicant  footing o passejades amb raquetes durant l’hivern .

Qualsevol medi és vàlid per mantenir-nos  en moviment.

 

Esports d’aventura:

Poc a poc, amb el temps i l’experiència, hem anat descobrint diverses possibilitats esportives, noves activitats que es poden adaptar a les nostres necessitats, tot i que en un inici, crèiem impossible poder-les realitzar.

És a dir, les múltiples demandes dels federats va propiciar per part nostra, contactar amb professionals específics i buscar adaptacions i recursos entre els serveis tècnics per tal d’efectuar amb seguretat els esports d’aventura proposats.

D’aquesta manera i en els últims anys varem obrir la secció d’Esports d’aventura on trobem: escalada, vies ferrades, barranquisme, circuits de rappel, circuits d’aventura, descens en BTT , espeleologia. Estem oberts a noves propostes.

Evidentment, sempre ens adaptem al nivell i les necessitats del esportista que practica l’activitat, donant-li informació per tal que conegui les seves barreres i límits personals, ja que tot i l’emoció que generen, mai hem d’oblidar els riscos que implica.